Foto: Lars Jakobsson, TR Bild
Ett flertal travsajter på internet har köp- och säljforum. Annonser finns även i facktidningar.
Några gånger per år, bland annat i samband med Elitloppet på våren och Svenskt Travkriterium på hösten, arrangeras travhästauktioner i Sverige. Oftast är det unghästar som säljs, men vid enstaka tillfällen bjuds även tävlingshästar och fölston ut. Riktigt lovande hästar blir i allmänhet dyra vid auktionerna men det händer att blivande stjärnor ropas in för en överkomlig peng.
Travhästar säljs även via internetbaserade auktioner.
Att åka runt och titta på olika hästar tar mycket tid. Inte minst för den oerfarne som inte känner till alla parametrar, exempelvis exteriör och härstamning, som spelar stor roll. En rådgivare vid köpet är ovärderligt. Kanske finns en hästkunnig vän i bekantskapskretsen? Som nämnts tidigare är det också möjligt att vända sig till en travtränare för att få hjälp.
Hästen ska förstås vara frisk vid köpet. Se till att den är ordentligt veterinärundersökt och har ett friskhetsintyg. Unghästar bör röntgas för att kartlägga eventuella lösa benbitar i hästens leder. Lösa benbitar, osteochondros, är i många fall inte så dramatiskt som det låter. Det här är en vanlig störning i hästens tillväxtbrosk och behöver inte nödvändigtvis ställa till problem. Den bedömningen bör dock en veterinär göra.
En mjukstart för den som vill prova på hästägande utan långvariga förpliktelser och kontantinsats är att hyra (leasa) en häst under något år. Vanligtvis betalar den som leasar hästen en viss procent på hästens eventuella vinstsummor i avgift till ägaren.